הרפורמה בעבירות ההמתה
בשנים האחרונות עבר חוק העונשין הישראלי מהפכה משמעותית בתחום עבירות ההמתה. הרפורמה, שנכנסה לתוקף בשנת 2019 (תיקון 137 לחוק העונשין), הביאה עמה שינויים מהותיים בהגדרת העבירות, במדרגי הענישה ובדרך שבה מערכת המשפט מתמודדת עם מקרים של גרימת מוות.
מה השתנה?
עד לאחרונה כלל חוק העונשין 4 עבירות המתה בלבד: רצח, הריגה, המתת תינוק, וגרם מוות ברשלנות. העבירות האמורות נועדו להתמודד עם כלל המצבים והמקרים של מעשי ההמתה השונים. בחלוף השנים הבין המחוקק כי החקיקה הקיימת אינה נותנת מענה ראוי והולם למגוון רחב של אירועי המתה ומסווגת רוצחים במונחים מקלים.
למעשה האירוע הדרמטי ברפורמה המשפטית ואחד מהשינויים הבולטים ביותר הוא ביטול עבירת ההריגה. עבירה זו, שבעבר שימשה כ"אמצע הדרך" בין רצח לגרימת מוות ברשלנות, הוסרה מהחוק. עבירה זו נתפסה כקלה יותר מעבירת הרצח וגם במקרים של הריגה בנסיבות מחמירות הורשעו נאשמים בעבירה ההריגה, דבר שיצר תרעומת ציבורית והביאה את המחוקק למצב בו הוא נדרש לפתרון.
עבירת הרצח הוגדרה מחדש, והוכנסו לה הבחנות נוספות בין סוגי הרצח, כמו רצח בכוונה, רצח באדישות ורצח בנסיבות מחמירות.
כמו כן, נוספו גם עבירות חדשות, כגון המתה בקלות דעת והמתה בנסיבות של אחריות מופחתת. עבירות אלו נועדו לתת מענה למגוון רחב יותר של מצבים שבהם נגרם מוות, תוך התחשבות במידת האשמה של העבריין ומתן אפשרויות הגנה רחבות יותר.
4 העבירות שחוקקו:
רצח בנסיבות מחמירות
301א. (א) הגורם בכוונה או באדישות למותו של אדם באחת מהנסיבות המפורטות להלן, דינו – מאסר עולם ועונש זה בלבד:
(1) המעשה נעשה לאחר תכנון או לאחר הליך ממשי של שקילה וגיבוש החלטה להמית;
(2) המעשה נעשה במטרה לאפשר ביצוע עבירה אחרת או להקל את ביצועה, או במטרה להסתיר את ביצועה של עבירה אחרת, או לאפשר הימלטות מן הדין לאחר ביצוע העבירה האחרת; לעניין זה, "עבירה אחרת" – עבירה שעונשה שבע שנות מאסר או יותר;
(3) הקורבן היה עד במשפט פלילי או היה צפוי למסור עדות במשפט פלילי או שופט במשפט פלילי והמעשה נעשה במטרה למנוע או להכשיל חקירה או הליך משפטי;
(4) המעשה נעשה מתוך מניע של גזענות או עוינות כלפי ציבור, כאמור בסעיף 144ו;
(5) המעשה נעשה כפעולה עונשית במטרה להטיל מרות או מורא ולכפות אורחות התנהגות על ציבור;
(6) הקורבן הוא בן זוגו והמעשה נעשה לאחר התעללות שיטתית או מתמשכת בו, גופנית או נפשית;
(7) המעשה נעשה באכזריות מיוחדת, או תוך התעללות גופנית או נפשית בקורבן;
(8) הקורבן הוא חסר ישע, קטין שטרם מלאו לו 14 שנים או קטין שעובר העבירה אחראי עליו; בפסקה זו, "חסר ישע" – כהגדרתו בסעיף 368א, ו"אחראי" – אחראי על קטין או חסר ישע" כהגדרתו בסעיף האמור;
(9) המעשה בוצע תוך יצירת סכנה ממשית לחייו של אדם אחר נוסף על הקורבן;
(10) המעשה הוא מעשה טרור כהגדרתו בחוק המאבק בטרור, התשע"ו-2016;
(11) המעשה בוצע במסגרת פעילותו של ארגון פשיעה או ארגון טרור ולשם קידום מטרות אותו ארגון;
העונש בגין עבירת רצח בנסיבות מחמירות הוא מאסר עולם ועונש זה בלבד, לבית המשפט אין כל שיקול דעת בעניין. מדובר במאסר עולם חובה!
די בהתקיימות אחד מהסעיפים לעיל כדי להיכנס בשערי העבירה של רצח בנסיבות מחמירות.
רצח "בסיסי"
סעיף 300 לחוק העונשין קובע "הגורם בכוונה או באדישות למותו של אדם, דינו – מאסר עולם"
מדובר בעבירה בה המבצע יפעל במטרה לגרום למותו של אדם, או לכל הפחות יפעל בשיוויון נפש באשר לאפשרות גרימת התוצאה (מוות). העונש בגין עבירה הוא מאסר עולם שיכול להיקצב על ידי נשיא המדינה. אך אין המדובר בעונש מאסר חובה ובית משפט יכול לגזור עונש מופחת.
המתה בנסיבות של אחריות מופחתת
301ב. (א) על אף האמור בסעיפים 300 ו-301א, הגורם בכוונה או באדישות למותו של אדם והמעשה נעשה כשהנאשם היה נתון במצב של מצוקה נפשית קשה, עקב התעללות חמורה ומתמשכת בו או בבן משפחתו, בידי מי שהנאשם גרם למותו, דינו – מאסר חמש עשרה שנים.
(ב) על אף האמור בסעיפים 300 ו-301א, הגורם בכוונה או באדישות למותו של אדם באחת מהנסיבות המפורטות להלן, דינו – מאסר עשרים שנים:
(1) המעשה בוצע בתכוף לאחר התגרות כלפי הנאשם ובתגובה לאותה התגרות, ובלבד שמתקיימים שניים אלה:
(א) בעקבות ההתגרות הנאשם התקשה במידה ניכרת לשלוט בעצמו;
(ב) יש בקושי האמור בפסקת משנה (א) כדי למתן את אשמתו של הנאשם, בשים לב למכלול נסיבות העניין;
(2) המעשה נעשה במצב שבו, בשל הפרעה נפשית חמורה או בשל ליקוי בכושרו השכלי, הוגבלה יכולתו של הנאשם במידה ניכרת, אך לא עד כדי חוסר יכולת של ממש כאמור בסעיף 34ח –
(א) להבין את אשר הוא עושה או את הפסול שבמעשהו; או
(ב) להימנע מעשיית המעשה;
(3) המעשה נעשה במצב שבו מעשהו של הנאשם חרג במידה מועטה מתחולת סייג לאחריות לפי סעיפים 34י, 34יא או 34יב, ויש בנסיבות העניין כדי למתן את אשמתו.
(ג) על אף האמור בסעיפים 300 ו-301א, מי שגרם למותו של אדם ורואים אותו כמי שעשה את המעשה באדישות לפי סעיפים 34א(א)(1), 34ט(ב) או 34יד(ב) רישה, דינו – מאסר עשרים שנים.
עבירה זאת מגלמת עונש הנע בין 15 – 20 שנות מאסר בהתאם לסעיף העבירה המדויק (ראו לעיל). לדוגמא: במידה והנאשם יוכיח במשפט כי ביצע את הרצח לאור העובדה כי היה במצוקה נפשית קשה, עקב התעללות חמורה ומתמשכת מצד הנרצח הרי שהעונש בצד עבירה זה יהיה עד 15 שנים ולא מאסר עולם כמתחייב בחוק. בהתאמה אם יוכיח במשפט התגרות מצדו של הנרצח (קינטור), הפרעה נפשית חמורה, חוסר יכולת להבין את המעשה ולהימנע ממנו העונש בצד העבירה יהיה עד 20 שנים. מדובר בהפחתה משמעותית ביותר בענישה וטיעון משפטי איכותי יכול לעשות לעתים את ההבדל.
המתה בקלות דעת
301ג. הגורם למותו של אדם בקלות דעת, דינו – מאסר שתים עשרה שנים.
עבירה הדומה מאוד לעבירת הרצח הבסיסי אך ההבדל ביניהם נעוץ ביסוד הנפשי הדרוש להוכחת העבירה. הענישה בעבירה זו כבר מקלה בהרבה ועומדת על עד 12 שנות מאסר.
מדוע הרפורמה?
הרפורמה נועדה להשיג מספר מטרות, המטרה העיקרית הייתה ליצור חלוקה ברורה יותר בין העבירות השונות, תוך התאמת העונש למידת החומרה של המעשה.
התאמה למציאות המשתנה: החוק הישן, שהיה מבוסס על הלכות עתיקות, לא התאים למורכבות של החברה המודרנית ולמגוון הנסיבות שבהן עלולים להתרחש מקרי מוות.
הרפורמה נועדה להבטיח כי העונש שיוטל על עבריין יבטא את מידת האשמה שלו, תוך התחשבות בנסיבותיו האישיות ובנסיבות ביצוע העבירה.
מה המשמעות עבורך?
אם אתה חשוד או נאשם בעבירת הריגה או בעבירה אחרת הקשורה לגרימת מוות, חשוב להיוועץ בעורך דין פלילי מנוסה. עורך הדין יוכל להסביר לך את ההשלכות המשפטיות של המעשה שביצעת, לבחון את הראיות ולהציג את הטענות הטובות ביותר להגנתך.
הרפורמה בעבירות ההמתה היא צעד חשוב לקראת מערכת משפט צודקת והוגנת יותר. עם זאת, החוק החדש הוא מורכב ומכיל סעיפים רבים. לכן, חשוב להיוועץ בעורך דין מומחה כדי להבין את זכויותיך ולהגן על האינטרסים שלך.
משרד עורכי דין דור כהן מתמחה בייצוג חשודים ונאשמים בכל שלבי ההליך הפלילי. עם ניסיון עשיר הן בצד התביעה והן בצד ההגנה, משרדנו מביא הבנה מעמיקה של מערכת אכיפת החוק ומערכת המשפט.עם . בעבירות חמורות יש צורך בבנית קו הגנה כבר בשלבים המוקדמים וקיימת חשיבות קריטית לחשיבה מחוץ לקופסא. ייעוץ מוקדם יכול לעשות את ההבדל בין הרשעה לזיכוי – צרו קשר עם משרדנו לייעוץ מיידי ומקצועי שיכול לשנות את גורלכם המשפטי.
הערה: מאמר זה נועד למטרות אינפורמטיביות בלבד ואין לראות בו ייעוץ משפטי. במידה ואתם חשודים בביצוע עבירה, עליכם לפנות מיידית לעורך דין פלילי.