לשון הרע: מתי מילים פוגעות הופכות לעילה משפטית?
לשון הרע, מושג שנוגע כמעט לכל אחד מאיתנו בחיי היומיום, התבטאויות שנועדו לפגוע בשמו הטוב, בכבודו או במוניטין של אדם אחר. מילים שנכתבות, נאמרות או מתפרסמות בכל אמצעי תקשורת עלולות להפוך לעילה לתביעה משפטית. החוק מגדיר מגוון רחב של התבטאויות כ"לשון הרע", כגון השפלה, בוז, לעג, פגיעה במקצוע או בעסק, ובזיון בשל מאפיינים אישיים כמו גזע, דת או נטייה מינית.
תביעות לשון הרע יכול ויתקיימו בהליך אזרחי ויכול ויתקיימו בהליך פלילי (קובלנה פלילית).
מתי ניתן לתבוע על לשון הרע?
כל אדם שחש כי נפגע מלשון הרע יכול להגיש תביעה אזרחית בבית המשפט. כדי להצליח בתביעה, עליו להוכיח מספר רכיבים:
פרסום: בהליך תביעה אזרחי, די והמילים הפוגעות הגיעו לאוזני צד שלישי, מעבר לתובע והנתבע. כלומר, מספיק שאדם אחד נחשף לפרסום כדי שתקום לנפגע לתביעת דיבה. פרסום יכול להיות בעל פה, בכתב, קובץ וידאו, ברשתות החברתיות או בכל אמצעי תקשורת אחר. בהליך הפלילי קיימת דרישה כי לפחות שני בני אדם ייחשפו לפרסום.
זיהוי: אין צורך להזכיר את שם התובע במפורש, די בכך שהפרסום יזהה אותו באופן סביר.
לשון הרע: המילים חייבות להיות פוגעות ולעמוד בהגדרה החוקית של לשון הרע. זו יכולה להיות השפלה, בוז, לעג, פגיעה במקצוע או בעסק, או בזיון בשל מאפיינים אישיים כמו גזע, דת, נטייה מינית או מוגבלות. ההחלטה אם מדובר בלשון הרע מתבצעת באמצעות מבחן "האדם הסביר" ולפי ההקשר שבו פורסם התוכן. כמובן שההגדרה של לשון הרע היא אפורה ועשויה להשתנות ממקרה למקרה והכל בהתאם לנסיבות. ההבדל בין ההליך האזרחי לפלילי הינו כי בהליך הפלילי נדרש להוכיח מעבר לכל ספק סביר כי המפרסם התכוון לפגוע בשמו הטוב בעצם הפרסום. מדובר ברף הוכחה גבוה באופן משמעותי מההליך האזרחי.
נזק: תובע אשר תביעתו התקבלה עשוי להיות זכאי לפיצוי כספי בסך עד 80,000 ₪ מבלי להוכיח נזק שנגרם לו כתוצאה מהפרסום סך של 160,000 ₪ אם יוכיח כי הנתבע פרסם בכוונה לפגוע בו. ככל ויוכיח הנפגע נזק גדול יותר הרי שבאפשרות בית המשפט לפסוק לו את השווי הנזק שנגרם בפועל.
הגנות אפשריות מפני תביעת לשון הרע:
לנתבע, כלומר האדם שהאשים, ישנן מספר הגנות אפשריות:
אמת בפרסום/ אמת דיברתי: הגנה הקבועה בסעיף 14 לחוק איסור לשון הרע. הגנה זו מתקיימת אם המפרסם הוכיח את שני יסודותיה המצטברים: הפרסום הוא אמת והיסוד השני הוא כי יש עניין ציבורי בפרסום.
תום לב: הגנה הקבועה בסעיף 15 לחוק איסור לשון הרע. גם כאן יזכה המפרסם להגנה אם יוכיח שני תנאים מצטברים והם : הפרסום נעשה בתום לב והתנאי השני כי הפרסום נעשה באחת הנסיבות אשר מפורטות בתתי הסעיפים בסעיף 15.
בכל מקרה, אם הנתבע פרסם את הדברים בתום לב, מתוך אמונה אמיתית באמיתות תוכנם, ייתכן שיינתן לו פטור מאחריות.
דעה והבעת דעה: התבטאויות המהוות דעה, גם אם הן בוטות או פוגעניות, אינן בהכרח לשון הרע.
פרסומים מותרים: ישנם פרסומים החסינים מפני תביעת לשון הרע, כגון דיווחים עיתונאיים על נושאים בעלי עניין ציבורי ועוד.
חשיבות הייעוץ המשפטי
לשון הרע היא עוולה חמורה, יכולה להתנהל בדין האזרחי אך גם בדין הפלילי בדרך של קובלנה פלילית. חשוב להבין כי החוק מאפשר גם הגנות מסוימות, אותן יש לקחת בחשבון בטרם הגשת תביעה. כל מקרה הוא ייחודי, והשלכות משפטיות של תביעות לשון הרע יכולות להיות משמעותיות. לכן, לפני שנוקטים כל צעד, מומלץ להתייעץ עם עורך דין. משרדנו מטפל בתביעות לשון הרע בהליכים פליליים ואזרחיים וישמח לתת לכם מענה וייעוץ מקצועי.
מאמר זה נועד למטרות אינפורמטיביות בלבד ואין לראות בו תחליף לייעוץ משפטי.