האם יש לך כתם פלילי שמפריע לך להתקדם בחיים? תיק שנסגר והותיר רישום? האם אתה חולם על עבודה חדשה, על לימודים אקדמיים, עבודה ביטחונית או פשוט על התחלה חדשה וניקוי שולחן? רישום פלילי או משטרתי יכול להוות מכשול משמעותי בדרך למטרות שלך. לא צריך להשלים עם גזירת הגורל אלא ניתן לפעול לשינוי ותיקון.
סוגי המרשמים
משטרת ישראל מנהלת שני סוגי מרשמים:
- המרשם הפלילי – אדם עבר עבירה פלילית, בית המשפט קבע כי הוא אשם, הכריע וגזר את דינו ופרטי ההרשעה יופיעו במרשם הפלילי.
- המרשם המשטרתי – נפתחת חקירה כנגד אדם, היחידה החוקרת עורכת חקירה ובירור, ולאחריו מתקבלת החלטה באשר לתיק. אם הוחלט להגיש כתב אישום הרי שהתיק עובר להתנהל בכותלי בית המשפט. אם הוחלט על סגירתו הרי שהתובע האמון על הטיפול בתיק צריך להכריע באשר לעילת סגירת התיק. במצב דברים זה הודעה על סגירת התיק תישלח לחשוד אך בהודעה לא תצוין עילת הסגירה ולשם כך על החשוד לפנות לתחנת המשטרה כדי לבררה.
עילות הסגירה
בסעיפים 59 ו-62 לחוק סדר הדין הפלילי קיימות שלוש עילות סגירה והן: חוסר באשמה, חוסר ראיות, ונסיבות העניין בכללותן אינן מתאימות להעמדה לדין. ישנן עילות סגירה נוספות אך אלה הן המרכזיות.
מהי התכלית שמאחורי עילות הסגירה?
יש לציין כי קיימת הנחיית פרקליט המדינה 1.3 המפרטת את שיקולי התביעה בפירוט.
- חוסר באשמה – עילת הסגירה הטובה ביותר מבחינת הנחקר. גוף התביעה הגיע להחלטה כי אין בראיות שנאספו כדי לגלם עבירה. לאחר סגירה בעילה זו התיק לא יופיע במאגר המשטרתי וברישום הפלילי.
- חוסר בראיות – אם הגיע התובע למסקנה כי אין בתיק ראיות מספיקות להעמדה לדין, עליו להכריע בדבר עילת הסגירה של התיק. על התובע לבחון האם הראיות שבתיק מותירות ספק סביר לגבי חפותו של החשוד? אם התשובה לשאלה זו היא בחיוב, הרי שעילת הסגירה הראויה היא "חוסר בראיות מספיקות". בהנחיית פרקליט המדינה 1.3 ישנה התייחסות באשר עוצמת הראיות הנדרשת אליה נדרש התובע או הפרקליט המקבל את ההחלטה.
- נסיבות העניין אינן מתאימות להעמדה לדין – המכונה גם בשמה הקודם "חוסר עניין לציבור". מצב בו נמצאו די ראיות להוכחת האשמה, אך מנגד חומרת המעשה והנסיבות הן כאלה המצדיקות את סגירת התיק הפלילי. ככל שהמעשה והנזק שנגרם בפועל למתלונן חמורים יותר, כך תהיה הנטייה להעמיד לדין. התביעה נותנת גם את הדעת לנסיבות אישיות של החשוד ומצבו הבריאותי, הנפשי, עברו הפלילי, גילו ונסיבות ביצוע העבירה.
בקשה לשינוי עילת הסגירה
החוק מאפשר לפנות בבקשה לשנות את עילת הסגירה. כדי לשנות את עילת הסגירה יש צורך להעתיק את חומר הראיות ולהגיש בקשה מתאימה בה עורך הדין יפרט וינמק מדוע נפלה שגגה בהחלטה על סגירת התיק ויצביע על כך שעילת הסגירה שנבחרה שגויה וגורמת נזק ממשי לחשוד.
עורך דין דור כהן מכיר את נהלי המשטרה ואת דרכי הפעולה והשיקולים השונים של גופי התביעה בהחלטות סגירת תיקים, הן של הפרקליטות והן של משטרת ישראל. כמו כן, מבין את פוטנציאל הנזק שעילת סגירה לא מתאימה יכולה לגרום ומכיר את הדרכים לשנותה.
משרד עורכי דין דור כהן מביא עמו ניסיון עשיר הן בצד התביעה והן בצד ההגנה, תוך הבנה מעמיקה של החשיבה התביעתית ומתן פתרונות שונים ויצירתיים. רוצים לתקן את העוול? צרו קשר עם משרדנו לייעוץ מיידי ומקצועי שיכול לשנות את גורלכם המשפטי.