ההתמודדות עם מצבי אלימות והטרדה היא חוויה קשה ומורכבת, אשר עלולה להשפיע על תחושת הביטחון האישית ועל מצבנו הנפשי. במצבים אלו, מערכת המשפט בישראל מעמידה לרשות נפגעי העבירות מגוון כלים משפטיים, ביניהם צו למניעת הטרדה מאיימת וצו הגנה. שני צווים אלו נועדו להגן על קורבנות אלימות והטרדה, להעניק להם תחושת ביטחון ולהרחיק מהם את המטריד או המפגע.
צו למניעת הטרדה מאיימת הוא צו שניתן על ידי בית המשפט, ומטרתו למנוע הטרדה של אדם בידי אדם אחר בכל דרך שהיא. החוק למניעת הטרדה מגדיר מהי הטרדה מאיימת:
"הטרדה מאיימת היא הטרדתו של אדם בידי אחר בכל דרך שהיא או נקיטת איומים כלפיו, בנסיבות הנותנות בסיס סביר להניח כי המטריד או המאיים עלול לשוב ולפגוע בשלוות חייו, בפרטיותו או בחירותו של האדם או כי הוא עלול לפגוע בגופו."
החוק מתייחס למגוון התנהגויות שעלולות לעורר פחד או חשש אצל האדם המוטרד, לרבות איומים, מעקב, או כל התנהגות אחרת שעלולה לפגוע בשלוות חייו, בפרטיותו או בחירותו. הצו יכול לכלול מגוון רחב של איסורים, כגון איסור להתקרב למקום מגוריו או עבודתו של המבקש, איסור ליצור עמו קשר בכל דרך שהיא ועוד. לא מדובר ברשימת איסורים סגורה אלא כזו שמשתנה מאדם לאדם.
צו הגנה הוא צו שניתן בדרך כלל במסגרת הליך משפטי הנוגע לאלימות במשפחה במסגרת חוק למניעת אלימות במשפחה הקובע כי:
"לבקשת בן משפחה, היועץ המשפטי לממשלה או נציגו, תובע משטרתי או עובד סוציאלי שהתמנה על פי חוק הנוער (טיפול והשגחה), התש"ך-1960 או על פי חוק ההגנה על חוסים, התשכ"ו-1966, רשאי בית המשפט לתת צו הגנה מפני אדם אם ראה כי נתקיים אחד מאלה:
בסמוך לפני הגשת הבקשה נהג באלימות בבן משפחתו, ביצע בו עבירת מין או כלא אותו שלא כדין;
התנהגותו נותנת בסיס סביר להניח כי הוא מהווה סכנה גופנית ממשית לבן משפחתו או שהוא עלול לבצע בו עבירת מין;
התעלל בבן משפחתו התעללות נפשית מתמשכת, או התנהג באופן שאינו מאפשר לבן משפחתו ניהול סביר ותקין של חייו;"
מטרת הצו היא להגן על בן משפחה מפני אלימות פיזית או נפשית מצד בן משפחה אחר. צו הגנה יכול לכלול מגוון רחב של איסורים והוראות, כגון איסור להיכנס לדירה, איסור להתקרב לילדים, והוראה לעזוב את הבית.
מה ההבדל בין הצווים השונים?
ישנם מספר הבדלים בין הצווים השונים, אך ההבדל העיקרי נעוץ בכך כי בעוד שצו הגנה פונה להגנה מפני בן משפחה, צו למניעת הטרדה מאיימת יכול לפנות כנגד כל אדם.
איך ניתן לקבל צו?
כדי לקבל צו למניעת הטרדה מאיימת או צו הגנה, על המבקש להוכיח כי הוא סובל מהטרדה או אלימות, וכי קיים חשש ממשי לפגיעה בשלומו ובטחונו. בית המשפט שוקל את כלל הנסיבות של המקרה, לרבות חומרת ההתנהגות המטרידה, ההיסטוריה של היחסים בין הצדדים, והשפעת ההתנהגות על המבקש.
מהן ההשלכות של הפרת צו?
הפרת צו למניעת הטרדה מאיימת או צו הגנה מהווה עבירה פלילית חמורה, העלולה להוביל להעמדה לדין ולענישה מחמירה.
מדוע חשוב לקבל צו?
צו למניעת הטרדה מאיימת או צו הגנה יכולים להעניק לקורבנות אלימות והטרדה תחושת ביטחון, להרתיע את המטריד או המפגע, ולסייע להם לשקם את חייהם. בנוסף, הצו מהווה החלטה שיפוטית המעידה על קיומה של הטרדה או אלימות, ויכול לשמש כראיה בהליכים משפטיים עתידיים.
כיצד מבקשים צו?
אמנם גם אדם שאינו מיוצג יכול לבקש קבלת צו הגנה או צו למניעת הטרדה מאיימת. אך רצוי להתייעץ עם עורך דין פלילי או עורך דין לענייני משפחה שכן מדובר בהליך הדורש ניסיון והתמחות על מנת להביא לתוצאה הרצויה.
אם אתה זקוק להגנה, אם הוטרדת ואתה מרגיש מאוים, אל תהסס לפנות למשרדנו.
עורך דין דור כהן שירת מספר שנים בגופי התביעה השונים והוא מכיר את הפרוצדורות השונות ואת דרך קבלת ההחלטות בצווים אלו. עורך דין דור כהן ידאג לשמור על תחושת המוגנות ועל הזכויות המגיעות לך.
המאמר נועד למטרות אינפורמטיביות בלבד, ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי.